Alles over de magnetron gids – Wat is een magnetron?

Zoek je naar een artikel vol met uitleg en met 7 handige tips waarmee je alle informatie die er te leren valt over een magnetron kan leren? Zoek niet verder! Wij hebben alles op een rijtje gezet.

Wat is een magnetron? definitie magnetron

De magnetron is een apparaat waarin microgolven worden opgewekt, waarna deze naar de inwendige ruimte worden getransporteerd en verdeeld. Ze flitsen in die ruimte kriskras heen en weer en scheppen zo een elektromagnetisch veld. Ze blijven heen en weer flitsen tot ze door voedsel worden geabsorbeerd.

Microgolven zijn dragers van energie. In het voedsel wordt deze microgolfenergie in thermische energie (= warmte) omgezet. In de magnetron kunnen zo goed als alle voedingsstoffen worden verwarmd en dus kan er in de magnetron worden gekookt, verwarmd en ontdooid.

1) Koken in de magnetron is anders dan met het fornuis.

Koken in de magnetron is niet alleen een andere manier van koken, maar ook is elke magnetron weer anders. Zo verschilt de bereidingstijd per magnetron, al zijn ze van hetzelfde vermogen of type. Daarom is een precieze tijd niet te geven. Het is een kwestie van uitproberen.

2) Verschil in tijd en vermogen van de magnetron

Het energieniveau en de ontdooistand en -tijd variëren voor verschillende merken en modellen magnetrons. Daarom is het altijd het beste, de gebruiksaanwijzing van uw apparaat te raadplegen.

3) Verschil in hoeveelheid en soort voedsel in magnetron

De hoeveelheid voedsel is van invloed op de bereidingstijd. Verdubbeling van de hoeveelheid betekent ook verdubbeling van de bereidingstijd. Ook de begintemperatuur van voedsel bepaalt de bereidingstijd. Hoe warmer dit al is, hoe korter de bereidingstijd.

Verder hebben de compactheid, de grootte en de vorm ook invloed op de tijd die nodig is om gaar te worden. Een aardappel, hele bloemkool of kippenpoten hebben meer tijd nodig dan een broodje, bloemkoolroosjes of kipfilet.

4) Afdekken in de magnetron tijdens het opwarmen

Gerechten moeten tijdens de bereiding altijd worden afgedekt. Ze zijn dan sneller gaar en drogen niet zo snel uit. Afdekken kan met een passend deksel of met magnetronfolie.

Magnetronfolie is doorzichtig huishoudfolie dat zeker bestand is tegen temperaturen van 120-140°C. Om condensvorming te voorkomen, moeten er, voor de schaal de magnetron in gaat, gaatjes in het folie worden geprikt.

Gerechten die met magnetronfolie worden afgedekt, mogen niet te veel vet bevatten.

5) Afkoelen na het opwarmen in de magnetron

Alle gerechten moeten na de bereidingstijd afgedekt even rusten om gelijkmatig warm te worden. Dit kan op het werkblad of in de uitgeschakelde magnetron gebeuren.

6) Tip: Hoe geef je een magnetronmaaltijd een mooie kleur

In een magnetron worden gerechten gaar, maar ze krijgen geen bruin korst-je.

Toch kunt u gerechten een appetijtelijk uiterlijk geven door de schotel, nadat hij afgedekt op de hoogste of de op één na hoogste magnetron stand is verwarmd, te bestrooien met een mengsel van gelijke delen (bij voorkeur vrij donker) paneermeel en geraspte kaas.

Zet hem daarna, onafgedekt, nog 2 minuten op ± 500 Watt in de magnetron. Ook fijngesneden peterselie verhoogt het effect van een heerlijke maaltijd.

7) Gebruik kruiden bij magnetron maaltijden

Kruiden zijn in magnetrongerechten zeer belangrijk. Neem zo mogelijk verse kruiden. Vriesdroge kruiden, niet te verwarren met diepvrieskruiden, zijn een goed alternatief.

‘Er zijn magnetronkruiden in de handel om op vlees of kip te strooien, opdat deze tijdens hun verblijf in de magnetron toch een bruin kleurtje zullen krijgen.

De samenstelling staat uiteraard vast bij de fabriek, maar komt ongeveer op het volgende neer: zout, paprikapoeder, uienpoeder, karamel, smaakversterkers en soms ook knoflookpoeder.’

Foto van auteur

Rita Verzonk

Sinds Rita haar eerste baan als kok opzij heeft gezet voor een succesvolle blog, is het niet gek dat ze nooit meer terug wil naar de restaurants. Want waarom zou je het gemak en het comfort van je eigen huis verlaten, als je net zo lekker eten op je eigen eettafel kunt zetten?

Plaats een reactie