Hoe werkt een magnetron?

Of je nu wilt ontdooien, verwarmen, verhitten of koken: Je magnetron spaart tijd en maakt je keukenwerk makkelijker. Met de magnetron is het mogelijk om je zelfgebakken tijd in een paar minuten te ontdooien, als je onverwacht bezoek krijgt.

Wat kan je magnetron?

Te koude levensmiddelen, bijvoorbeeld sap uit de koelkast, kunnen snel op drinktemperatuur worden gebracht. Ook harde boter uit de koelkast kun je in een paar seconden smeerbaar maken. (250 gram boter heeft 20 seconden bij 600W nodig.)

oude magnetron met verschillende standen voor voedsel
Deze oude magnetron heeft verschillende standen, om te selecteren op de soort voedsel.

Opwarmen van eten

Het smelten van boter, chocolade, honing, jam en glazuur is met behulp van een magnetron een fluitje van een cent. De magnetron maakt het werk makkelijk, ook met het opwarmen van je eten.

Wie kent het probleem niet: Het warme eten komt precies op tijd op tafel, maar de kinderen druppelen na elkaar naar binnen bij het roepen naar boven. Als iemand een uur later komt, wordt het lastig om het eten nog warm te houden die tijd.

eten opwarmen aan tafel magnetron

De keuken kan niet worden opgeruimd omdat er nog pannen in gebruik zijn. Bovendien oogt het eten minder lekker, smaakt het koud minder en gaan er voedingsmiddelen verloren. Dat hoeft met je magnetron niet meer.

Afdekken voordat je gaat opwarmen

Dankzij de magnetron kun je het eten op borden scheppen, afdekken en in de koelkast zetten. De magnetron doet de rest. Je huisgenoten kunnen zelf lekker hun bord in de magnetron zetten en binnen enkele minuten het eten weer warm hebben.

Het eten smaakt als vers gekookt en ziet er ook nog eens heerlijk uit.

magnetron afdekken tips

Energie, stroom en afwas besparen

De magnetron helpt je ook nog eens op een hele andere manier. Je kan de gerechten in een serveerschaal bereiden, waardoor je minder afwas hoeft te doen. Naast de tijd bespaar je ook nog eens geld, want bij een effectief gebruik van de magnetron kun je wel tot 80% aan stroom besparen. En dat is in deze tijd met hoge energierekeningen iets waar wij zeker blij van worden.

De magnetron gebruikt ook nog eens weinig vocht, waardoor er geen verlies is aan vitaminen en mineralen en de kleurstoffen goed bewaard blijven. De intensiteit van de smaak wordt wel minder, dus hou de peper en zout bij de hand om je eten iets meer smaak te geven.

Wat kan je magnetron niet?

Naast alle voordelen loop je ook tegen wat beperkingen aan bij het gebruik van je magnetron. Je magnetron kan bijvoorbeeld niet:

  • Gebak bakken
  • Knapperige korstjes bij eten bakken (zoals Pizza).
    Hiervoor heb je een combimagnetron nodig met ingebouwde grillfunctie.
  • Krokante stukken vlees klaar maken
  • Frituren is niet mogelijk, het vet kan niet gecontroleerd verhit worden.

Ook wordt er gedacht dat je geen ei in de magnetron kan bakken, maar hier zijn inmiddels al hele slimme trucs voor bedacht zodat je gewoon je ei in de magnetron kan maken.


Hoe werkt je tijdschakelaar bij de magnetron?

Elke magnetron is uitgerust met een tijdschakelaar en een knop voor het vermogen. Met de tijdschakelaar wordt het aantal seconden of minuten ingesteld, tegenwoordig gaat dit vaak ook elektronisch.

Afbeelding van lekkere magnetron popcorn
Afbeelding van lekkere magnetron popcorn, een voorbeeld wat je met de magnetron en tijdschakelaar kan doen.

Behalve de tijd moet je ook het vermogen instellen waarmee je jouw eten wil bereiden. Na afloop van de gekozen bereidingstijd klinkt er een geluidssignaal en schakelt de magnetron zichzelf netjes uit.

Hoe lang stop je je eten in de magnetron?

Om blij te zijn met eten uit de magnetron, is het belangrijk dat je het juiste vermogen en de juiste tijd kiest. Bij elk recept is dit anders, en hoort dit ook bij geschreven te worden.

Omdat de tijdsduur bepaald wordt door de hoeveelheid eten, is het belangrijk dat je alles nauwkeurig afweegt. Als je grotere hoeveelheden wil bereiden, wordt de bereidingstijd ook langer. Dit komt doordat de microgolven meer moleculen in beweging moeten brengen.

Gebruik hiervoor de regel: Dubbele hoeveelheid = dubbele bereidingstijd.

Op dezelfde manier wordt de bereidingstijd korter dan de hoeveelheden kleiner zijn dan in het recept: halve hoeveelheid = halve bereidingstijd.

Welk soort voedsel stop je in de magnetron

De bereidingstijd hangt niet alleen af van de hoeveelheid, maar ook van de soort voedsel, de vorm en de uitgangstemperatuur.

Wist je dat je ook lekkere magnetron recepten bij ons kunt vinden?

Bij levensmiddelen die koel bewaard worden, zoals vis, vlees, worst, zuivel en eieren wordt vaak van de koelkast temperatuur uitgegaan bij verschillende recepten. Bij droge levensmiddelen, zoals suiker en bloem, wordt er van de kamertemperatuur uit gegaan. (ca. 20 graden Celsius.)

Hoe krijg je de beste smaak eten met je magnetron?

De bereidingstijden bij recepten zijn gemiddelde tijden berekend om een zo optimale smaak te krijgen. Natuurlijk kan het zo zijn dat je smaak anders is dan de gemiddelde tijden, dus pas die dan ook vooral naar wens aan. Dit kun je doen door juist meer of minder tijd te rekenen.

Heeft de groente bijvoorbeeld naar je smaak te veel beet, dan reken je wat meer tijd. Je kan na verloop van tijd steeds beter inschatten welke bereidingstijden je moet kiezen bij een gerecht.

Verschillende magnetrons wijken van elkaar af

Ook de magnetron zelf kan de bereidingsduur beïnvloeden. Bij twee identieke apparaten kan de afwijking in het vermogen, die tijdens het productieproces ontstaat, ca. 10% bedragen. Zulke afwijkingen komen ook voor bij andere huishoudelijke apparaten. Je kent het probleem ongetwijfeld als je net een nieuwe inductieplaat hebt aangeschaft.

Elke keuken werkt anders. Vraag aan de eigenaar van het huis hoe je het beste kunt werken met de vermogens.

Daarom is het heel slim om vooral in het begin bij het proberen van nieuwe recepten te controleren hoe gaar het voedsel is. Dit om vast te stellen wanneer het gerecht voor jou de juiste mate van gaarheid bereikt heeft. Daarom is het belangrijk om altijd bij de magnetron in de buurt te blijven, net zoals je dit ook doet bij een oven of een fornuis.

Foto van auteur

Rita Verzonk

Sinds Rita haar eerste baan als kok opzij heeft gezet voor een succesvolle blog, is het niet gek dat ze nooit meer terug wil naar de restaurants. Want waarom zou je het gemak en het comfort van je eigen huis verlaten, als je net zo lekker eten op je eigen eettafel kunt zetten?

Plaats een reactie