Magnetron tips: Afdekken en het voorgaren van Barbecuevlees

Afdekken

Het afdekken van gerechten is in veel gevallen noodzakelijk. Gerechten koken sneller en drogen in een afgesloten schaal minder uit dan wanneer ze open en bloot in de magnetron staan.

Bovendien wordt de oppervlaktetemperatuur van gerechten en voedingsmiddelen in een afgesloten schaal al kokend beslist meer dan 70 °C, wat belangrijk is voor het doden van kiemen.

Microwave cover Cirqula round | Mepal

Heeft een schaal geen passende deksel, dan kunt u ook een andere deksel, een bord of een afdekkap op zetten. Ook doorzichtig huishoudfolie van een goede kwaliteit, waarin een paar gaatjes worden geprikt, is bruikbaar.

Absorberend papier

Absorberend of keukenpapier is handig voor het afdekken van gerechten die spetteren, bijvoorbeeld spek of vlees, of die vocht loslaten, bijvoorbeeld brood of gepofte aardappelen.

Gebruik onbedrukt papier. Wikkel een stuk van 2 of 3 velletjes om het gerecht plus schaal of leg de gerechten erop.

Aluminiumfolie

U kunt aluminiumfolie gebruiken om bepaalde delen van gerechten of voedingsmiddelen voor oververhitting te behoeden. Het werkt als een soort schild: microgolven worden weerkaatst.

Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om kippenpootjes of -vleugeltjes of vissenstaarten en -koppen gedurende een deel van de bereidingstijd of de ontdooitijd af te schermen.

Ook langwerpige gerechten (rollade, cake, pâté) zijn erbij gebaat als de korte kanten gedurende de halve bereidingstijd worden afgeschermd.

Gebruik niet meer aluminiumfolie dan strict noodzakelijk is en zorg dat de afstand tussen de wanden van de magnetronruimte en het aluminiumfolie tenminste 21 cm bedraagt.

Barbecuevlees voorgaren

Door het vlees voor de barbecue in de magnetron een beetje te garen, blijft het vlees sappiger en hoeft het minder lang op de Barbecue.

Schema: Soort vlees, Gewicht, Tijd, Watt, Opmerking

Gehaktballetjes | 500 gr | 6-10 minuten | 500W, met druiprek

Hamburgers | 40-50 gr | 4-6 minuten | 500W, na 2 minuten keren

Karbonade | 500 gr | 8-10 minuten | 500W, na 4 minuten keren

Kipfilet | 500 gr | 6-8 minuten | 500W, na 3 minuten keren

Saté | 4 stokjes | 4-6 minuten | 350W, alleen houten stokjes!

Foto van auteur

Rita Verzonk

Sinds Rita haar eerste baan als kok opzij heeft gezet voor een succesvolle blog, is het niet gek dat ze nooit meer terug wil naar de restaurants. Want waarom zou je het gemak en het comfort van je eigen huis verlaten, als je net zo lekker eten op je eigen eettafel kunt zetten?

Plaats een reactie