Wat zijn microgolven?

Microgolven behoren tot de groep elektromagnetische golven. Ze onderscheiden zich door hun golflengte, frequentie en dus ook door hun eigenschappen.

Enkele elektromagnetische golven ken je al, zoals de radio en televisiegolven. De golven van radio en televisie worden in beeld en geluid omgezet, terwijl microgolven in de magnetron warmte veroorzaken als ze opgenomen worden in voedsel.

Hoe maken microgolven eten of drinken warm?

Dat gaat als volgt: microgolven gaan heel snel heen en weer. Per seconde maken deze golven wel 2500 miljoen trillingen. De kleinste bestanddelen van voedingsmiddelen, de moleculen, en dan vooral de watervariant hiervan, proberen deze bewegingen te volgen.

Doordat het vocht in deze voedingsmiddelen meebewegen, ontstaat er wrijving. Dit veroorzaakt de warmte die ervoor zorgt dat er in hele korte tijd eten van binnen uit opgewarmd worden.

De microgolven ketsen af aan de zijkanten van de magnetron en verwarmen het voedsel van binnenuit, door het vocht aan te spreken.

Als je dacht dat het dan ook wel heel heet in de magnetron moest worden, heb je het mis. Alleen het drinken of eten wat je in de magnetron stopt wordt warm, de rest van de omgeving wordt niet geraakt door de microgolven en blijft dus koud.

Wat bepaalt hoe hard dit proces gaat?

Bij het koken in een pan op het fornuis moet eerst de pan verhit worden, voordat de warmte het voedsel bereikt. Het snel gaar worden in een magnetron hangt natuurlijk wel af van de hoeveelheden.

Hoe groter de hoeveelheid, hoe langer de bereidingstijd is. In de magnetron worden de golven door een zender met behulp van elektrische stroom opgewekt.

Er ontstaan microgolven in de magnetron die door de wanden worden weerkaatst. Bij magnetrons met een draaischijf komt het voedsel door het draaien gelijkmatig in aanraking met de golven. Dit zorgt ervoor dat het nog beter warm wordt op verschillende plekken.

Welke materialen zijn geschikt voor de magnetron?

Microgolven kunnen in bepaalde materialen, bijna zonder verlies van energie, doordringen. Tot deze materialen horen glas, porselein, aardewerk, papier, en hout. Onthoud dat je geen metaal in de magnetron mag doen. Dit materiaal laat geen microgolven door.

wat mag wel en niet in de magnetron

Het servies blijft in eerste instantie koud, maar wordt later warmer door het voedsel wat erin zit. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat je lekker je eten kan opwarmen in een korte tijd.

Foto van auteur

Rita Verzonk

Sinds Rita haar eerste baan als kok opzij heeft gezet voor een succesvolle blog, is het niet gek dat ze nooit meer terug wil naar de restaurants. Want waarom zou je het gemak en het comfort van je eigen huis verlaten, als je net zo lekker eten op je eigen eettafel kunt zetten?

Plaats een reactie